Аіда. Опера (ХНАТОБ)

21 травня 2021

18:30

Біла церква,

Событие прошло!

«Кохана Аїдо, сонячне сяйво, долини Нилу квітка чарівна!» – співає у своїй арії, що відкриває оперу, закоханий Радамес. Неможливо не закохатися й у саму оперу: прекрасне, екзотичне творіння великого італійського композитора, сюжет якого, згідно з думкою одного з авторів лібрето – французького єгиптолога О. Марієтта, заснований на реальних історичних подіях.

Трагічній історії кохання та смерті єгипетського полководця та полоненої ефіопської принцеси, яку втілив у музиці великий Верді, вже майже півтора століття. Однак актуальності його твір не втрачає й досі. Героям Верді неможливо не співчувати: діти різних народів, які перебувають в стані війни, Аїда і Радамес були приречені на загибель. Вони шляхетні та хоробрі, страждають через неможливість вибору між любов'ю й обов’язком перед Батьківщиною. На шляху їх щастя – суперниця Аїди, горда дочка фараона Амнеріс, яка безнадійно кохає Радамеса, і батько головної героїні, переможений ефіопський цар Амонасро, котрий змушує Радамеса стати зрадником.

Але, крім безсумнівно захоплюючої драматичної складової, провідну роль в творі грає Музика. Різноманітні сольні виходи героїв, медитативні ліричні й пристрасні драматичні ансамблі, розкішні хори – у всьому відчувається досконалість. Артисти можуть в цьому творі показати всю свою майстерність: партії «Аїди» великий Верді створював для співаків-акторів найвищого класу.